OCHUTNAJTE MI LAN XIANG - MEDOVÚ ORCHIDEU. FÉNIXOVÝ OOLONG S TYPICKY MEDOVOU VôŇOU, CHUŤOU I FARBOU NÁLEVU. VÝRAZNEJŠIA MIERA PRAŽENIA PRIDÁVA SLADKÝM TÓNOM AJ JEMNE TRPKÝ DOZVUK. VEĽMI ZAUJÍMAVÝ ČAJ S MNOHÝMI VRSTVAMI.

GONG FU

Príprava čaju štýlom Gong fu

Pripraviť si čaj správne je dôležité pre výslednú chuť nálevu a účinok každého čaju. Nie je to však nič náročné, čo by malo začiatočníkov a budúcich oddaných čajomilov odradiť. V postupe stačí nasledovať niekoľko základných rád a výborný čaj je vo vašej miske. Máme mnoho skúseností, kedy sa naši hostia v čajovni stretli s prípravou čaju v štýle gong fu na čajovom mori po prvýkrát. Je takmer pravidlom, že keď tento spôsob prípravy čaju vyskúšajú, zaľúbia si ho.
 

Princípom prípravy čaju v štýle gong fu je zalievať čaj (napríklad 6g) menším množstvom vody (napríklad 200 ml) opakovane. Vtedy sa samozrejme prispôsobí dĺžka lúhovania čaju (od 10-50 sekúnd), v závislosti od typu čaju. Vďaka tomu popíjate vždy čerstvý horúci nálev, čaj sa lúhuje postupne, takže v každom náleve môžete zacítiť inú intenzitu či farbu nálevu, nové odtienky chutí a podobne.
Okrem teploty vody a správneho času luhovania môže čajový nálev ovplyvniť aj vhodne zvolené čajové príslušenstvo. Radi vám s výberom tej správnej konvičky, sitka či čajového mora poradíme.

Predstavíme vám prípravu červeného čaju Zlatý vlas z Tan Yang - Tan Yang Jin Hao

1. Na čajové more si pripravíme konvičku, sitko, zlievátko (džbánik), misku.

2. Konvičku vyhrejeme horúcou vodou.

3. Vodu následne prelejeme do džbánika.

4. Do vyhriatej konvičky nasypeme čaj.

5. Chvíľu počkáme, kým sa čaj rozvonia.

6. Zalejeme vodou z džbánika

7. a ihneď zlejeme (tzv. oplach)

8a.Tento „oplachovací nálev“ použijeme na vyhriatie čajových misiek.

8b. Z misiek ho vylejeme do čajového mora (nepijeme).

9. Zalejeme čaj v konvičke.

​​​​​​

10a. Luhujeme odporúčaný čas,

10b. dĺžku luhovania zvolíme podľa druhu čaju.


11. Cez sitko zlejeme čaj do džbánika. (Vždy musíme vyliať všetok nálev z konvičky, aby sa listy zbytočne nemočili.)

12. Všimneme si krásnu farbu čajového nálevu.

13. Pripravený čaj nalejeme do misiek.

14. Voňavý a chutný čaj je pripravený na popíjanie.

15. Náš tip: Počas prípravy čaju ovoniavajte.
Pár sekúnd po vložení čajových lístkov do vyhriatej konvičky sa čaj nádherne rozvonia, ovoňajte ho ešte pred oplachom či prvým nálevom.
Po rozliatí čajového nálevu do misiek nezabudnite popri popíjaní čaju ovoňať aj prázdny džbánik, prekvapí vás nádherná vôňa.  
Ovoniavať môžete priebežne aj sparený čajový list – po zliatí nálevu nechajte kolovať konvičku medzi tými, ktorým čaj pripravujete, aby čaj spoznali z viacerých strán.

Príprava čaju štýlom Gong Fu - video

 

 

Na zdravie!