Výborný biely čaj na každé ráno - Kráľovská biela pivonka - Pai Mu Tan King. V chuti aj vôni pocítite ušľachtilú jemnosť. Má krásny číry nálev s kvetinovým nádychom.

Čerstvý zelený čaj

Prvé jarné zbery čaju sú veľmi vzácne. Prečo sú také cenené a milovníci čaju ich tak túžobne očakávajú? Svieže a čerstvé listy v sebe nesú silu prvých výhonkov čajových kríkov. Vôňa jarných čajových lístkov a nálevu z nich je neopísateľná – keď sa do nej ponoríme, môžeme zacítiť atmosféru ďalekých čajových plantáží.

Zelený čaj, zvlášť čerstvý, je zdraviu mimoriadne prospešný, napríklad je veľmi bohatý na vitamín C. Uvádza sa, že konzumáciou jednej až dvoch misiek zeleného čaju denne si človek môže zaistiť štvrtinu všetkých pre telo dôležitých látok. I po procese spracovania si tento čaj udržiava väčšinu účinných látok. Hlavným prvkom mladých čajových výhonkov sú polyfenoly, preto je čerstvý jarný zelený čaj ceneným zdrojom antioxidantov. Má protizápalové účinky, priaznivo pôsobí aj pri kardiovaskulárnych chorobách, rakovine či cukrovke. Zelený čaj všeobecne zbavuje telo horúčavy a škodlivých látok, znižuje napätie, zlepšuje sústredenie a odstraňuje únavu.
V našej ponuke čerstvých jarných čajov nájdete už tradične ako prvý zelený čaj Skorá jar / Yunnan Zao Chun, Ling Shan Cha a Dračiu studňu Veľkého Budhu z Xin Chang / Lung Ching Da Fo. Sú to čaje zo skorých jarných zberov a vďaka tomu, že sa zbierajú v priebehu marca, môžu byť označené termínom Ming Qian Cha, čo znamená čaj zbieraný pred sviatkami jari. Sviatok jari, Qing Ming, alebo tiež sviatok „čistej priezračnosti“, pripadá každoročne na dátum 5. apríla a Číňania si v tento deň uctievajú zosnulých. Zber uskutočnený do tohto termínu pred sviatkami jari je najprestížnejší a jedná sa o veľmi kvalitné čaje. Sú spracované z prvých a veľmi jemných čajových výhonkov. Čaj prechádza desiatkou rozličných etáp spracovania listu a výroba čaju od prvého kroku po posledný trvá 40 hodín. To všetko sa deje za plného sústredenia, pretože ak sa nepodarí jedna z etáp, čaj sa zničí a nebude mať ani dostatok vône, ani dostatočné zafarbenie nálevu. Preto sa dielne na spracovanie čaju nachádzajú vždy bezprostredne pri čajových plantážach, aby sa listy spracovali čerstvé ihneď po zbere. Čaje zberané pred sviatkami jari sú veľmi cenené a vďaka náročnosti výroby sa predávajú za mnohonásobne vyššie ceny než čaje z neskorších zberov.


Čerstvo zbierané lístky čaju Skorá jar / Yunnan Zao Chun

Skorá jar / Yunnan Zao Chun – prvý jarný čaj, ktorý každoročne netrpezlivo vyčkávame už v polovici marca ako prvú jarnú lastovičku. Zbieral sa 19. januára 2023 a pochádza z provincie Yunnan z oblasti Simao, pohoria Ying Pan Shan, ktoré leží v nadmorskej výške 1100 m.n.m. Je to mocný jarný čaj spracovaný z veľkolistej variety čajovníka Yunnan Da Ye. Pripraviť si ho môžeme v rôznych odtieňoch, podľa teploty použitej vody, od jemného a mierneho, až po výdatný a silný nálev. Prináša 100% ranné povzbudenie pre každého, napríklad aj pre toho, kto ráno nahradil kávu čajom. Pri príprave ochladenejšou vodou prináša jemné tóny so závanom sviežosti prvného jarného čaju.


Príprava čaju Skorá jar / Yunnan Zao Chun

Ling Shan Cha má jemný, ušľachtilý a bohato ochmýrený list ihličkovitého tvaru. Vzhľadom na jeho jemný list odporúčame pri príprave zvoliť jemne ochladenú vodu s kratšími nálevmi. Má sviežu vôňu prvých jarných zelených čajov, jemne zelenú farbu nálevu a v chuti cítiť jarnú kvetovosť s až zamatovými tónmi. Zbieral sa 11. marca 2021 v provincii Kuang-si v oblasti Lingshan.


Čerstvý Ling Shan Cha

Dračia studňa Veľkého Budhu z Xin Chang / Lung Ching Da Fo je exkluzívna vysoká trieda čaju Lung Ching a jeho zber prebiehal 8. marca 2021 na čajových plantážach v Xin Chang Da Fo v provincii Če-ťiang. Je to najvyššia sorta čaju Dračej studne v našej ponuke a vyznačuje sa ušľachtilým, jemným, ručne spracovaným listom s dokonalou a nezameniteľnou chuťou a vôňou ako suchého listu, tak aj pripraveného čaju.


Zber zeleného čaju Dračia studňa

Čerstvo nazbierané lístky Dračej studne pripravené na ďalšie spracovanie

Dračia studňa Veľkého Budhu z Xin Chang / Lung Ching Da Fo