Prvý jarný zelený čaj už v Tatrách! Ochutnajte voňavý čaj z čínskych plantáží - Wu Liang Shan Mao Jian.

Zhong – miska s viečkom na prípravu čaju

Zhong, alebo aj Gaiwan (gai=veko, wan=miska), je miska s vekom a podšálkou, bez uška, ktorá sa používa k príprave čaju, ale i k jeho priamemu popíjaniu.
Široký otvorený tvar zhongu a tenká stena misky ho robia vhodným na prípravu čajov, ktoré nepotrebujú až tak horúcu vodu, keďže voda v zhongu chladne rýchlejšie ako v konvičke. Vo všeobecnosti sa zhong používa na prípravu čajov, ktoré znesú, či priam vyžadujú, o niečo nižšiu teplotu vody k príprave nálevu – zelený čaj, mladý biely čaj, menej oxidované oolongy.
Keďže zvyčajne sa zhongy vyrábajú s objemom okolo 1-2 dcl, je vhodný na prípravu čaju štýlom gong-fu.
Jedná sa o nádobu predstavujúcu spojenie elegantného tvaru a úžitkovosti. Je príťažlivý svojím elegantným tvarom, ktorý dobre sadne do ruky.





AKO ZHONG POUŽÍVAŤ
Treba myslieť na to, že steny zhongu, nech už sú z akéhokoľvek materiálu, bývajú tenké, a tak musí byť človek opatrný, aby sa pri príprave čaju nepopálil. Doporučuje sa pri zlievaní držať horný okraj zhongu (ten býva chladný), a to palcom a prostredníkom či prsteníkom, pritom ukazovákom pridŕžať na mieste veko zhongu, ktoré pri veľkolistých varietách čajovníka postačujúco nahradí sitko, a takto čaj zliať. Je ešte jeden postup, a síce dlaňou otočenou nahor, prstami uchopíme zhong spolu s podšálkou zospodu, palcom pridržíme veko a čaj zlejeme.

  

Výhodou prípravy čaju v zhongu je väčšia bezprostrednosť v kontakte s lístkami čajovníka či čajom, čo umocňuje celkový zážitok z prípravy. Čaj v zhongovej miske nás priam pozýva privoňať si k nemu, pozorovať lístky čaju, ako sa nám rozvíjajú pred očami. Navyše je možné pomocou veka čaj v miske obrátiť či rozhrnúť, čím dovolíme čajovým lístkom sa pravidelnejšie rozviť a lepšie vyluhovať.

     

AKÝ ZHONG SI VYBRAŤ
Pri výbere zhongu berieme do úvahy samozrejme dizajn a taktiež materál, z ktorého je zhong vyrobený. Najbežnejšie je možné sa stretnúť s porcelánom, no i keramikou (celadon), sklom a yixingom, či vzácne aj s jadeitom.
Takisto je možné zvážiť, či zvoliť takzvaný jarný zhong, ktorý je užší a vyšší, alebo letný zhong, ktorý je o niečo nižší a širší a voda v ňom chladne ešte rýchlejšie.
Kvalitnejší zhong sa pozná podľa toho, že jeho veko sa vo vybranej polohe nešmýka.