Netypický jesenný zber z kultivaru AV2, ktorý sa pestuje vo vyšších polohách záhrady a spracováva sa veľmi starostlivo, obvykle s nižším stupňom oxidácie.
Vôňa suchého listu pripomína sušené marhule a oriešky, v chuti je nálev sladko jemný, medový a éterický, so stopou kvetín a lúčnych tráv. Veľmi povzbudivý a hrejivý čaj vhodný pre viacero nálevov zalievaných chladnejšou vodou.
Zobraziť viacČajová záhrada Giddapahar je malou rodinnou záhradou situovanou v srdci údolia Kurseong v nadmorskej výške približne 1500 m.n.m., kde zaberá plochu 109 ha. Vďaka svojej polohe ponúka nádherné výhľady na Himaláje. Názov záhrady pochádza z nepálštiny a je možné ho preložiť ako Orlí útes (Eagels' Cliff). Svahy s čajovými krami sú osadené prevažne čínskymi čajovníkmi, ktoré sú naviac väčšinu času zahalené v hmle, čím vznikajú ideálne podmienky pre produkciu nádherných voňavých čajov. Záhrada bola založená už v roku 1881 a výberový čaj od tej doby produkuje bez prerušenia.
Príprava: Na prípravu čaju darjeeling používame najlepšie sklenenú konvičku, v ktorej sa dá dobre pozorovať rozvíjanie listov. Do vyhriatej konvičky vložíme 3g čajových listov na 100 ml vody, zalievame vodou s teplotou 90 - 100 °C, prvý nálev luhujeme 30-40s, ďalšie potom 30/30/40/50/60+.
Pôvod / provincia: | India/ Darjeeling |
Miesto/ záhrada: | Giddapahar |
Zber/ rok výroby: | tretí (jesenný) zber 2019 (AF, Autumnal Flush) |
Označenie/receptúra: | AV2, Clonal, SFTGFOP-1 |