Zelený čaj rastúci v unikátnom ekosystéme „čajových“ lesov západného Gruzínska. Pred 30-50 rokmi hraničili s týmito lesmi čajové plantáže. Keďže plantáže sa prestali obrábať, les prerástol až k čajovníkom. Dnes tak čajové kríky rastú prirodzene zatienené vysokými stromami. V kombinácii s pôdou vyživovanou horskými vodami dávajú čaju unikátnu chuť a chemické zloženie, ktoré v iných čajoch nenájdeme.
Čaj sa zbiera ručne, jedenkrát ročne. Použitý je pupeň a prvé dva lístky. Suchý list je štíhly, má peknú tmavozelenú farbu a vôňu horkej čokolády. Nálev má svetlozelenú farbu. Chuť nálevu je zamatová, s čerstvými bylinnými tónmi a s príjemne sladkou dochuťou.
Zelený čaj povzbudzuje mozgovú činnosť, fyzickú výkonnosť, znižuje krvný tlak, napomáha chudnutiu a správnej činnosti imunitného systému.
Príprava: kung-fu (konvička sklo, porcelán, keramika/zhong): 3-5 gramov čaju, voda 75-80°C, dĺžka nálevu 30 sekúnd, s pribúdajúcimi nálevmi postupne predlžujeme čas lúhovania
zliaty čaj: 5g, 300 ml vody s teplotou 75-80 °C, lúhovať 3-5 minút
Pôvod: | Gruzínsko, oblasť Imereti, 700-800 m.n.m. |
Zber/ rok výroby: | leto 2022 |