Lapacho je vždyzelený strom alebo ker s červenou kôrou. Má lesklé elipsovité listy a zvončekové kvety. Plodom je kapsula, vo vnútri ktorej sa ukrývajú okrídlené semená. Strom je najkrajší v dobe svojho rozkvetu, kedy je prakticky celý pokrytý veľkým množstvom pôvabných kvetov purpurového odtieňa. Pochádza zo strednej Ameriky a je rozšírené od Mexika až po Peru. Dožíva sa až 700 rokov. Cenné vlastnosti na zdravie poznali a používali už Inkovia. Preto sa Lapacho tiež nazýva „Čaj Inkov“, ktorí odvar z tejto pozoruhodnej rastliny nazývali „dar bohov“ a používali ho k predchádzaniu nemocí.
Na liečebné účely sa používa vnútorná strana kôry. Kôra Lapacha obsahuje veľa železa, preto pravidelné pitie čaju podporuje tvorbu červených krviniek. Jednou z najsilnejších stránok čaju je jeho detoxikačná schopnosť. Odstraňuje z tela odpadové látky, ťažké kovy i toxíny. Čaj prečisťuje cievy i pečeňa znižuje vysoký krvný tlak aj cholesterol.
Zobraziť viacPríprava: kopcovitú čajovú lyžičku lapacha povarte v 3 dl vody 5 až 10 minút Potom odstavte a nechajte 20-30 minút vylúhovať. Následne preceďte. Nápoj by sa nemal používať dlhšie ako 3 týždne v kuse.
Čaj nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy.
Zloženie: | lapacho kôra z voľného zberu |