Prvý jarný zber výnimočného a slávneho zeleného čaju z hory Meng Ding. Čaj obsahuje výlučne drobné zakrútené púčiky a lístky, ktoré sú bohato ochmýrené.
Nálev má svetlú žltú farbu a plnú sviežu chuť, s výrazne sladkou a dlhotrvajúcou dochuťou. Gan Lu je v Číne veľmi slávny a vyhľadávaný čaj. Podľa legendy túto varietu čajovníka prvýkrát kultivoval budhistický mních Wu Li Zen. Po tom, ako mních dosiahol nirvánu, dali miestni obyvatelia tomuto čaju prezývku Xian Cha – čaj nesmrteľných. Za pravý čaj sa dá považovať iba čaj z lístkov zbieraných na hmlistých vrcholkoch hory Meng Ding.
Termín Ming Qian Cha - se uváza pri čajoch z najcenejších skorých zberov roka, kedy rašia prvé lístky najvyššej kvality. Doslova znamená čaje zbierané pred sviatkom jari Qing Ming - 清明 (začiatok apríla).
Príprava: Pri príprave zeleného čaju používame najlepšie sklenenú konvičku, v ktorej sa dá dobre pozorovať rozvíjanie listov. Do vyhriatej 200ml konvičky vložíme 6g čajových listov, zalievame vodou s teplotou 75-85°C, prvý nálev luhujeme 30-40s, ďalšie potom 20/30/40-50/60+.
Prečítajte si článok Čerstvý zelený čaj
Pôvod / provincia: | Čína/ Ś-čchuan |
Miesto/ záhrada: | Meng Ding Shan |
Zber/ rok výroby: | 22. 3. 2024 |
Označenie/receptúra: | Ming Qian Cha |