Bai Nian Lao Cong Shui Xian Bai – „Storočný biely narcis“ – biely čaj spracovaný zo sto a viac rokov starých divoko a voľne rastúcich stromov a kríkov kultivaru Shui Xian. Podobné čajovníky nie je možné oberať každý rok, lebo potrebujú dlhší čas na regeneráciu, čo v prípade voľne rastúcich (ye sheng) stromov platí dvojnásobne.
Nálev má žltú farbu, vôňa je kvetinová a výrazná. Chuť je hladká, svieža a harmonická. Aftertaste je dlhý a sladký.
Zobraziť viacYe Sheng - divoký, prípadne nekultivovaný; termín používaný pre čajovníky rastúce voľne a bez zásahu.
Lao Cong - starý ker; čaj spracovaný zo starých stromov/krov.
Bai Nian - doslova sto rokov starý; v praxi obyčajne dobre vyzretý (v kontexte hotového produktu).
Príprava: Na prípravu bieleho čaju sa najviac hodia sklenené konvičky alebo porcelán. Konvičku vyhrejeme vriacou vodou, ktorú vylejeme a do horúcej konvičky vložíme čajové lístky 3-4 g na 100ml vody, zalejeme vodou s teplotou 90-100°C, luhujeme cca 1minútu. Ďalšie nálevy luhujeme o niečo kratšie, čaj by mal zniesť 4-5 plnohodnotných nálevov, pri bielych čajoch z divokých čajovníkov je počet nálevov 5-6.
Pôvod / provincia: | Čína/ Fu-ťien |
Miesto/ záhrada: | Fu Ding, Ning De |
Zber/ rok výroby: | 18. apríla 2018 |