„Čajové hlavy“ z oblasti Simao, zber z roku 2014. Krásne a veľké, pevne „zlisované“.
Plné, výrazne sladkasté s ľahko vyzretou chuťou na mnoho nálevov.
Cha Tou alebo „čajové hlavy“ (alebo nugetky či hrudky) je v Číne známy a ľahko dostupný druh tmavého (shu) pu-erhu, ktorý vzniká samovoľne dôsledkom pôsobenia tlaku a tepla na dne hromád čaju pri procese wo dui („vlhčenie hromád“).
Na konci tohoto postfermentačného procesu sa čaj triedi podľa veľkosti a kvality. Tieto samovoľné zhluky listov zo spodnej časti hromád, ktoré sú pomerne väčšie a ťažšie ako zbytok, sa potom veľmi ľahko vytriedia. Väčšina producentov pu-erhu ich cielene zhromažďuje (niekedy aj viac rokov po sebe) a potom ich predáva zvlášť, vo forme sypaného alebo lisovaného čaju.
Zobraziť viacPríprava: 8 - 10g puerhu vložíme do vyhriatej 200ml konvičky. Najprv čajový list "opláchneme" menším množstvom horúcej vody, ktorú vylejeme. Následne pripravujeme nálevy - horúcou vodou (100 °C) zalejeme čaj a necháme lúhovať cca 30-45 sekúnd, potom čajový nálev zlejeme do džbánika a popíjame. Tento postup zalievania čaju opakujeme 4-6 krát,od štvrtého nálevu môžeme dobu lúhovania predĺžiť na 60 sekúnd.
Pôvod / provincia: | Čína/ Yunnan |
Miesto/ záhrada: | Simao |
Zber/ rok výroby: | 2014 |
Označenie/receptúra: | Cha Tou |