POŠTOVNÉ ZDARMA PRI OBJEDNÁVKE NAD 40€. KU KAŽDEJ OBJEDNÁVKE DARČEK.

Hladať
Voňavý a chutný čaj

Zelené čaje

V Číne je zelený čaj, čo se rozmanitosti týka, na prvom mieste. Jeho základné charakteristiky sú sviežosť, čerstvosť a povzbudzujúci účinok. Zelený čaj se zbiera a produkuje takmer počas celého roka v každej zo sedemnástich provincií, avšak najkvalitnejšie sú zbery jarné, teda v období od februára do začiatku mája. Každá z provincií produkuje rôzne čaje, z veľkej škály rôznych kultivarov. Tiež odlišná klíma a iná pôda prispievajú k danej charakteristickej chuti jednotlivých druhov, ktoré se líšia svojím vzhľadom, vôňou i chuťou. Spracovanie zeleného čaju prebieha v troch základných krokoch. V prvom kroku sa čajové lístky krátko zahrejú na liatinových panviciach, alebo sa naparujú či pečú.Tým sa zastaví prirodzená fermentácia a rastové procesy vo vnútri listov bez ich zničenia. V ďalších krokoch sa potom čajové lístky tvarujú (buď mechanicky alebo u vysoko kvalitných čajov ručne). Tretím krokom je sušenie, ktoré stabilizuje prípadnú vlhkosť vo vnútri listov a zastavuje fermentáciu. Sušenie odstraňuje trávovitú chuť listov a rozvíja výslednú chuť čaju. Zelený čaj starne rýchlejšie než čierny a mal by sa preto spotrebovať čerstvý v priebehu jedného roku. Dôležité je tiež zelený čaj dobre uskladniť, aby nestratil svoju prirodzenú chuť a jemnú vôňu. Zelený čaj si v sebe i po procese spracovania udržiava väčšinu účinných látok. Je veľmi bohatý na vitamín C, 100 g zeleného čaju obsahuje v priemere 280 mg vitamínu C. Uvádza sa, že konzumáciou jednej až dvoch misiek zeleného čaju denne si člověk môže zaistiť štvrtinu všetkých pro telo dôležitých látok. Ďalej zbavuje telo horúčavy a škodlivých látok, znižuje napätie, zlepšuje sústredenie a odstraňuje únavu.