Ochutnajte voňavú čínsku bylinu kvet ruže – mej kuej hua. Voňavá, čistiaca, výživná pre pleť, i pečeň

Čajový večer U Vlka Pu-erh Wu Liang Shan Ping Cha 357 g a Ďatelina lúčna

V rámci čajového večera U Vlka, ktorý sa konal 31. augusta 2020, sme spoločne ochutnali tmavý pu-erh Wu Liang Shan Ping Cha a bylinu ďatelina lúčna. 

Tmavý puerh Wu Ling Shan sme oficiálne privítali ako novinku v našej ponuke puerhov v júli 2020. Je to lisovaný koláč o gramáži 357g, llisovaný bol na jar 2015. Materiál na jeho spracovanie pochádza z hory Wu Liang Shan, odkiaľ sú i ďalšie puerhy v našej ponuke (Wu Liang Shan 2012 Zhuan Cha alebo Mini Puerh Ping Cha 2018), preto sme mohli porovnať jednotlivé odtienky v chuti a hľadať rovnaké tóny, špecifické pre oblasť Wu Liang Shan.
Nálev tohto puerhu je temnočervenej farby, s hlbokou ušľachtilou zaoblenou chuťou, ktorá je sladkastá až oriešková. Očaril nás aj plnou podmanivou nasladlou vôňou v miske aj konvičke. Vďaka svojim výborným chuťovým vlastnostiam je vhodný nielen na archiváciu, ale aj na okamžité a časté popíjanie. A pre svoj veľmi vkusný obal a naozaj priaznivú cenu ho dávame do pozornosti i ako originálny darček pre náročnejších čajomilov.

Bylinkou čajového večera bola ďatelina lúčna. Je to nielen úžitková a kŕmna rastlina, ale i liečivá bylina, ktorej sa pripisujú až nadprirodzené schopnosti. Je nenáročná, rastie prakticky kdekoľvek – v nížinných, podhorských i horských oblastiach, zväčša na lúkach či okrajoch lesov, v relatívne vlhkej pôde. Zbierajú sa iba kvety, najlepšie doobeda v slnečnom počasí, a to v období od mája do októbra.
Ďatelina má protizápalové a dezinfekčné účinky, v minulosti sa používala proti hnačke, najmä v období týfusu a moru, má priaznivé účinky na tráviacu sústavu. Obsahuje fytoestrogén, čím vplýva na upokojenie a vyrovnanie hormonálnej hladiny, čo oceňujú najmä ženy v období menopauzy. Ďatelina je zdrojom budovania imunity, nakoľko je bohatá na antioxidanty, ktoré prispievajú k vitalite a spomaľujú starnutie. Vysoký obsah glykozidov zase priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém, prekrvuje organizmus, prečisťuje krv, pomáha pri hemoroidoch a kŕčových žilách. Vďaka obsahu minerálov ako zinok, mangán, horčík a meď upokojuje narušenú nervovú sústavu a podporuje pokojný spánok. Na vonkajšie použitie sa používajú zápary z ďateliny, najmä pre jej antibakteriálne a hojivé účinky. Lieči ekzémy, plesne, kožné choroby a zápaly, urýchľuje hojenie rán. Vhodná je na liečbu dýchacích ciest, čistí pľúca, odhlieňuje, zmierňuje kašeľ i zápal hrdla.
Ďatelina lúčna spravidla nemá žiadne nežiadúce vedľajšie účinky, i keď sa vo väčšom množstve neodporúča tehotným a dojčiacim ženám či pacientom s trombózou.
Na čajovom večierku sme mali možnosť ochutnať a porovnať čaj z ďateliny sušenej a čerstvej. Sušená bylina vonia výraznejšie a kvetovo, čerstvá bylina je v chuti ešte surová a príkrejšia.