Prvý jarný zelený čaj už v Tatrách! Ochutnajte voňavý čaj z čínskych plantáží - Wu Liang Shan Mao Jian.

Zelené čaje

Zelené čaje sú v Číne veľmi rozmanité, produkujú sa takmer vo všetkých provinciách Číny. V našej ponuke nájdete zelené čaje od základnej triedy, až po čaje vysokých tried. Čerstvý jarný zelený čaj je pre každého milovníka čaju skutočnou symfóniou vôní a chutí. Celkovo má zelený čaj na ľudský organizmus ochladzujúci účinok, je vhodné ho popíjať teplý počas horúcich letných dní. Je silno povzbudzujúci, preto je pre mnohých ľudí neodmysliteľnou súčasťou ranného popíjania.
Základné charakteristiky zeleného čaju sú sviežosť, čerstvosť a povzbudzujúci účinok. Zelený čaj se zbiera a produkuje takmer počas celého roka v každej zo sedemnástich provincií, avšak najkvalitnejšie sú zbery jarné, teda v období od februára do začiatku mája. Každá z provincií produkuje rôzne čaje, z veľkej škály rôznych kultivarov. Tiež odlišná klíma a iná pôda prispievajú k danej charakteristickej chuti jednotlivých druhov, ktoré se líšia svojím vzhľadom, vôňou i chuťou. Spracovanie zeleného čaju prebieha v troch základných krokoch. V prvom kroku sa čajové lístky krátko zahrejú na liatinových panviciach, alebo sa naparujú či pečú.Tým sa zastaví prirodzená fermentácia a rastové procesy vo vnútri listov bez ich zničenia. V ďalších krokoch sa potom čajové lístky tvarujú (buď mechanicky alebo u vysoko kvalitných čajov ručne). Tretím krokom je sušenie, ktoré stabilizuje prípadnú vlhkosť vo vnútri listov a zastavuje fermentáciu. Sušenie odstraňuje trávovitú chuť listov a rozvíja výslednú chuť čaju.
Zelený čaj starne rýchlejšie než čierny a mal by sa preto spotrebovať čerstvý v priebehu jedného roku. Dôležité je tiež zelený čaj dobre uskladniť, aby nestratil svoju prirodzenú chuť a jemnú vôňu.
Zelený čaj si v sebe i po procese spracovania udržiava väčšinu účinných látok. Je veľmi bohatý na vitamín C, 100 g zeleného čaju obsahuje v priemere 280 mg vitamínu C. Uvádza sa, že konzumáciou jednej až dvoch misiek zeleného čaju denne si človek môže zaistiť štvrtinu všetkých pre telo dôležitých látok. Ďalej zbavuje telo horúčavy a škodlivých látok, znižuje napätie, zlepšuje sústredenie a odstraňuje únavu.