Veľmi jemný čaj, ktorý sa má zbierať počas skorej jari, hneď ako sa objavia prvé nežné lístky, v ktorých je obsah aminokyselín a čajových fenolov najväčší. Čaj musí byť spracovaný ešte v ten istý deň, kedy bol zbieraný. Celý proces (zber, sušenie a zvinovanie lístkov) musí byť ukončený do noci.
Pi Lo Chun má sedem tried rôznej kvality – čím nižšia je trieda, tým väčšie sú lístky a naopak. U vysokých tried je použitá teplota sušenia nižšia a zaobchádzanie s listom je opatrnejšie. Vôňa suchého čaju je neopísateľná, takmer medová, lístky sú zakrútené do miniatúrnych, bohato ochmýrených špirálok, nálev má jemne smaragdovú farbu, s chuťou plnou a ťažšou, napriek tomu veľmi sviežou.
Zobraziť viacPríprava: Pri príprave zeleného čaju používame najlepšie sklenenú konvičku, v ktorej sa dá dobre pozorovať rozvíjanie listov. Do vyhriatej 200ml konvičky vložíme 6g čajových listov, zalievame vodou s teplotou 75-85°C, prvý nálev luhujeme 30-40s, ďalšie potom 20/30/40-50/60+.
Pre vysoký podiel jemných tipsov (vrcholových lístkov) odporúčame prípravu čaju Pi Lo Chun s vodou ochladenou až na 65 °C a pri prvom náleve sypať lístky do pripravenej vody.
Pôvod / provincia: | Čína/ Ťiang-su |
Miesto/ záhrada: | Dong Ting Shan |
Zber/ rok výroby: | 12. apríla 2024 |