Prvý jarný zelený čaj už v Tatrách! Ochutnajte voňavý čaj z čínskych plantáží - Wu Liang Shan Mao Jian.

Červené čaje

U nás známy ako čierny čaj. Niektorí si pri ňom spomenú aj na chuť gruzínskeho čaju. Výborný pre zohriatie tela a povzbudenie, i pomocník pri ťažkostiach s trávením. Má medovo sladké tóny, v niektorých nájdete aj príjemnú trpkosť. Vyjavia sa vám chute čokolády, ovocia i dreva. Nálev červeného čaju má jasné farebné tóny, ktoré sú vo svetle iskrivé, v škále od jantárovej farby až po sýto červenú. Červený čaj je plne oxidovaný, s výraznou vôňou a plnou chuťou, osviežujúci a povzbudivý.
Po odtrhnutí sa čajové lístky v tenkých vrstvách rozprestrú na sušiace platá na čerstvom vzduchu, ideálne v tieni. Po desiatich až dvadsiatich hodinách listy zavädnú, zmäknú a sú pripravené na ďalšie spracovanie, ako je rolovanie. U vyšších sort sa lístky rolujú výhradne ručne, u väčšiny druhov ale rolovacím strojom, kde sa 30-60 minút prevaľujú, krútia a zvinujú. Rolovanie narúša štruktúru listov, čím sa štartuje oxidácia. Potom sa zvinuté lístky nechávajú vo vrstvách vysokých 4 až 10 cm oxidovať jednu až tri hodiny, pri teplote 24 až 29°C. Tento chemický proces vytvára v listoch nové látky a dáva čaju jeho jedinečnú arómu a chuť. Oxidácia je zastavená prudkým zahriatím listov, buď na sušičkách alebo sušením na veľkých panviciach, podľa technológie a miestnych zvykov. Na konci spracovania sa z čaju odstránia stonky a pomocou sít alebo ručne sa triedia podľa veľkosti a kvality lístkov.
Čínsky červený čaj má veľmi prospešné účinky na zdravie. Obsahuje vitamíny C, E, A a B, draslík, karotén, osviežuje telo a odstraňuje únavu, reguluje telesnú teplotu, podporuje funkciu obličiek, pôsobí protizápalovo a detoxikačne, posilňuje kosti, nedráždi žalúdok, uvoľňuje cievy a posilňuje srdce.