Yunnan Hong Cha je základný a najbežnejší čínsky červený čaj. Do tejto skupiny se v Číne radia všetky červené čaje strednej triedy z Yunnanu. Jedinou podmienkou je výroba čajov z kultivaru Yunnan Da Ye, teda veľkolistej varianty yunnanského čajovníku. Čím väčší je podiel zlatých tipsov, tým vyššie sa čaj radí, dymovosť je naopak vítaná menej – znamená totiž vyššiu teplotu sušenia a tým pádom rýchlejšiu výrobu čaju.
Farba nálevu je oranžovo-červená až svetlo hnedá, čaj vonia po sušených slivkách, chuť je plná, masívna, pri správnej príprave nie je vôbec trpká, dochuť je výrazne sladká až medová. Yunnan OP je vynikajúci čaj za skvelú cenu.
Zobraziť viacPríprava: Na prípravu červeného čaju používame najlepšie sklenenú konvičku, v ktorej sa dá dobre pozorovať rozvíjanie listov. Do vyhriatej 200ml konvičky vložíme 6g čajových listov, najprv čaj „opláchneme“, teda zalejeme vodou 95-100°C a ihneď zlejeme, potom zalievame vodou s teplotou 95-100 °C. Prvý nálev luhujeme 30-40 sekúnd, ďalšie potom 15 - 20/20/30/40/50/60+.
Pôvod / provincia: | Čína/ Yunnan |
Miesto/ záhrada: | Simao |
Zber/ rok výroby: | 2.9. 2023 |
Kultivar: | Shi Sheng Miao, Yunnan Da Ye Zhong |