Oolong, Wu Long alebo Wu Long Cha, je početná skupina polofermentovaných čajov. Wu Long znamená v preklade "čierny drak", ale v Európe sa týmto čajom hovorí aj modrozelené či polofermetované, podľa farby listov suchého čaju. Túto farbu získavajú počas pomerne zložitého technického spracovania, avšak výsledná farba se pri jednotlivých druhoch môže dosť líšiť podľa spracovania, stupňa oxidácie či pečenia.
Oolong čaj je podľa stupňa oxidácie prechodom medzi zeleným a červeným čajom. Rozlišujeme viac a menej oxidované oolongy, stupeň oxidácie sa pohybuje od 8% až do 85%. Chuť oolongov sa líši v závislosti od pestovania a spôsobu spracovania – sladko ovocná až medová chuť; hutná chuť s drevitými a praženými tónmi; alebo osviežujúca chuť s kvetovými tónmi. Rôzne sorty oolongov sa spracovávajú odlišným spôsobom, ale čo sa tvaru listov týka, bývajú v zásade buď voľne zohýbané alebo pevne lisované a zvinuté do malých guličiek.