Čaj s nálevom jantárovo žltej farby, s neuchopiteľnou vôňou i chuťou, v ktorej cítiť rafinované náznaky sladkastej vanilky. Pri veľkorysom množstve nálevov, ktoré tento „mliečny oolong“ ponúka, môžete prísť na to, čo vám pripomína – spomienka na detstvo a sladkasto-karamelové tóny zahusteného mlieka? Táto sladkosť však neprebije kvalitný svieži čajový tón.
Posledných 10-15 rokov začali miznúť Jin Xuany a nahradili ich čaje pochybného pôvodu označované iba prívlastkom „Nai Xiang“. V prípade týchto 'bezrodých čajov' sa nepochybne jedná o chemickú metódu ochucovania – lacné čaje, ktoré majú miešané listy z niekoľkých rôznych odrôd a preto nemôžu niesť svoje vlastné meno, sa ochucujú lacným chemickým „mliečnym parfémom“ a predávajú sa následne pod menom Nai Xiang. S kvalitným nemiešaným listom odrody Jin Xuan by sa nič podobného ale nemohlo stať. Široké svetlé listy tejto odrody už majú sami o sebe špecifickú jemnú akoby mliečnu vôňu a dávajú podobný nálev (pri pití týchto autentických čajov má človek skôr akúsi „spomienku na mlieko“, myslí naň, cíti ho okolo seba, bez toho, že by z jeho misky stúpala extra intenzívna a agresívna mliečna vôňa). Pri kvalitnejších Jin Xuan Nai Xiangoch potom môže byť chuť mlieka ešte silnejšia a môže dávať nápoj s ešte väčšou mliečnou konzistenciou vďaka výrobným postupom, behom ktorých dochádza nie k chemickému, ale k prírodnému zvýrazneniu mliečnej vône. Konkrétne postupy vám neprezradí nikto, je to veľmi starostlivo strážené tajomstvo ako veľkých firiem, tak i malých súkromných výrobcov, ale špekuluje se o použití mliečnej syrovátky alebo priamo mlieka (ako napríklad naparovanie v mlieku, pridanie nie parfému, ale mliečnej syrovátky atď.), i keď sú to všetko len dohady. Existuje tiež množstvo legiend a rôznych bájok o výrobe týchto čajov, napríklad také, že sa stromy v záhradách polievajú mliekom a posýpajú cukrom.
Príprava: 6 - 7g čaje oolong vložíme do vyhriatej 200ml konvičky. Najprv čajový list "opláchneme" menším množstvom horúcej vody, ktorú vylejeme. Následne pripravujeme nálevy - horúcou vodou (100 °C) zalejeme čaj a necháme lúhovať cca 30-45 sekúnd, potom čajový nálev zlejeme do džbánika a popíjame. Tento postup zalievania čaju opakujeme 4-6 krát,od štvrtého nálevu môžeme dobu lúhovania predĺžiť na 60 sekúnd.
Pôvod / provincia: | Taiwan |
Miesto/ záhrada: | Nantou |
Zber/ rok výroby: | 18. apríla 2024 |