Kríky tohto čajovníka rastú divoko v horských lesoch Imeretskej oblasti (800-900 m.n.m), v ekosystémoch s veľkými stromami, bez ľudských aktivít.
Proces spracovania je odlišný od bežne používaných postupov spracovania bielych čajov, čo je spravidla sušenie čajových lístkov na slnku. Miesto toho je použitá technika tieneného spracovania a minimálneho kontaktu so slnečných žiarením ako pri sušení, tak aj pri zbere lístkov. Vďaka tejto technike sa v lístkoch zachovajú látky, ktoré dávajú čaju špecifickú chuť. Čaj je pestovaný bez použitia pesticídov a herbicídov. Biely čaj pôsobí proti starnutiu, zlepšuje činnosť imunitného systému, napomáha chudnutiu a má antioxidačné účinky.
Oboma spôsobmi prípravy si pripravíme nálev svetlo-žltej až jantárovej farby. Chuť čaju je drevitá, medová, s tónmi mandlí a tymiánu. Nálev zanecháva pocit čistej chuti. V porovnaní s čajmi z iných oblastí majú gruzínske čaje prirodzene nižší obsah kofeínu. Ako všetky biele čaje, aj tento odporúčame najmä na ranné popíjanie.
Zobraziť viacPríprava: kung-fu (konvička sklo, porcelán/ zhong): 5-7 g. čajových lístkov, 150-200 ml. vody, 90°C, lúhovať 1-2 nálev asi 2 minúty, postupne čas predlžovať, minimálne 5 nálevov
zliaty čaj: 5 g. čaju - 250 ml vody, 90°C – 5-10 minút, nálev možno zopakovať
Intenzitu nálevu je možné upraviť pridaním/ znížením gramáže čajových lístkov, dobou lúhovania a teplotou vody (čím nižšia teplota, tým jemnejší nálev).
Pôvod: | Gruzínsko, oblasť Imereti, 800-900 m.n.m. |
Zber/ rok výroby: | leto 2022 |