Tento žltý čaj je novinkou v našom čajovom lístku. Má výnimočnú sladkasto kvetovú vôňu a vyváženú chuť pripomínajúcu jemné oolongy. Extravagantný je skôr vzhľadom – jeho väčšie lístky, vrátane dlhých stoniek, sú charakteristické pre typ huangdacha a dodávaju čaju väčšiu výdrž v stabilných a vyvážených nálevoch a sladkastejšiu chuť.
Po vložení listov do vyhriatej konvičky sa rozvinie vôňa, ktorá jemne pripomína orgovánové kvety alebo rozkvitnuté púpavy, niekomu i zrelý žltý melón. V chuti môžeme pocítiť sladkasté stopy krémového charakteru, s nádychom sladkého ovocia. Jeho žltá farba sa dosahuje kratšou fermentáciou pri výrazne nižších teplotách než napríklad pri zelenom čaji.
Príprava: Na prípravu žltého čaju používame najlepšie sklenenú konvičku, v ktorej sa dá dobre pozorovať rozvíjanie listov. Do vyhriatej 200ml konvičky vložíme 6g čajových listov, zalievame vodou s teplotou 90°C, prvý nálev luhujeme 30-40s, ďalšie potom 30/30/40/50/60+.
Pôvod / provincia: | Čína/ An-chuej |