Xiao Qing Gan – doslova „malá zelená mandarínka“. Vyrába sa zo špeciálnej odrody citrusov, ktoré sa používajú nie plne dozreté. Po vydlabaní dužiny sa kôra naplní sypaným tmavým pu-erhom a ďalej sa nechávajú zrieť spoločne.
Týmto procesom sa prenesie prirodzená aróma a chuť mandarínky na čajové lístky, čo čaju dáva unikátny osviežujúci charakter.
Snúbi sa tu voňavá ovocná aróma so sladkou čajovou chuťou. Nálev je svetločervený, hutný, pôsobí hladko, v závere je sladkasto svieži. Celkovo má tento čaj silnejšiu a bohatšiu chuť než bežné pu-erhy, pretože v sebe nesie kombináciu sladkosti, jemnej horkosti a osviežujúcej citrusovej arómy.
Výborný pu-erh na popíjanie počas celého dňa, alebo s väčším počtom priateľov.
Zobraziť viacXiao Qing Gan Pu Er Cha: zelená mandarínková kôra plnená tmavým pu-erhom, špecialita z Xinhui, Guangdong.
Zelené mandarínky majú najvyšší obsah oleja. Majú mierne horkú a kyslú chuť s výraznou ovocnou arómou v čaji. Sú sladké a zanechávajú osviežujúci dozvuk. Pôsobia na pečeň a žlčové cesty, regulujú energiu pečene, zlepšujú trávenie a chránia kardiovaskulárny systém. Často sa používajú na liečbu príznakov ako pruh, na problémy s trávením či na opuchy.
Príprava: jeden kus Xiao Qing Gan vybalený z papierového obalu vložíme do čajového sitka, ktoré položíme na džbánik. Mandarínku pomaly prelievame vriacou vodou tak, aby voda rovnomerne stekala do džbánika. Z jedného čaju je možné pripraviť 7-8 krásnych plných nálevov.
Pôvod / provincia: | Čína/ Yunnan |
Hmotnosť: | 1ks = cca 16g |
Miesto/ záhrada: | Simao |
Zber/ rok výroby: | sber: 2009, lisovanie: jeseň 2015 |
Pôvod manderínky: | provincia Guangdog, miesto Xinhui |
Označenie/receptúra: | Gong Ting |