Zelený (sheng) pu-erh, či skôr maocha z južných oblastí Yunnanu. Veľké listy (Da Ye) majú tenkú a sviežu vôňu. Čaj sa tradične sušil na slnku, bez urýchleného moderného sušenia v peci, vďaka čomu v sebe nenesie ani najmenší náznak nepríjemnej zaúdenosti. Chuť je veľmi jemná, sladká a na rozdiel od klasických zelených pu-erhov nemá veľa ovocných tónov. Objavíte v ňom skôr ľahkú sladkosť a sviežosť, kvetinové tóny a dlohotrvajúci jemný aftertaste.
Zobraziť viacPríprava: 6 - 8 g puerhu vložíme do vyhriatej 200ml konvičky. Najprv čajový list "opláchneme" menším množstvom horúcej vody, ktorú vylejeme. Následne pripravujeme nálevy - horúcou vodou (100 °C) zalejeme čaj a necháme lúhovať cca 30-45 sekúnd, potom čajový nálev zlejeme do džbánika a popíjame. Tento postup zalievania čaju opakujeme 4-6 krát,od štvrtého nálevu môžeme dobu lúhovania predĺžiť na 60 sekúnd.
Mao Cha 毛茶 [mao ča] – doslova „ochmýrený čaj“. V tomto kontexte by sa však slovo „mao“ malo prekladať skôr ako „hrubý“, „surový“ či „nehotový“. Výrazom Mao Cha sa označuje puerhový polotovar, ktorý vznikne v určitom štádiu výroby akéhokoľvek pu-erhu. Pre jeho výrobu je nevyhnutné, aby sa polotovar (maocha) vysušil na slnku. Existuje viacero postupov sušenia – rozhodujú potom o kvalite a chuti čaju. Tento technologický krok má iba jeden účel – shaqing, doslova „zabitie zelenej“ či „fixácia“. Čaj po tomto kroku stráca svoju trávovú príchuť a sviežu zelenú farbu a stáva sa jemnejším.
Pôvod / provincia: | Čína/ Yunnan |
Miesto/ záhrada: | Xi Shuang Ban Na, Yi Wu |
Zber/ rok výroby: | jar 2020 |
Označenie/receptúra: | 100% Yunnan Da Ye |