Zhu Cha „Perlový čaj“, na západe známy ako Gunpowder „Strelný prach“, pôvodne pochádza z provincie Če-ťiang na juhovýchode Číny a bol prvým známym čínskym čajom v Európe. Čaj získal toto pomenovanie kvôli svojmu tvaru, ktorý pripomína guličky strelného prachu.
Gunpowder patrí medzi významné produkty určené na vývoz, hoci v samotnej Číne nie je až tak obľúbený. Na západe sa teší popularite vďaka svojmu tvaru – lístky sú zatočené do malých guličiek, kvôli čomu väčšie množstvo čaju pripomína strelný prach. Vďaka tomuto spracovaniu je čaj odolný proti starnutiu a vstrebávaniu pachov. Nálev má farbu žltozelenú, chuť veľmi silnú a dosť trpkú, avšak obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, rovnako ako ostatné zelené čaje, vrátane čajových polyfenolov, zinku, flavonoidov a floridu. Zaujímavý je v kombinácii s marockou mätou s veľkým množstvom cukru – nápoj známy ako „Tuareg“.
Príprava: Pri príprave zeleného čaju používame najlepšie sklenenú konvičku, v ktorej sa dá dobre pozorovať rozvíjanie listov. Do vyhriatej 200ml konvičky vložíme 6g čajových listov, zalievame vodou s teplotou 75-85°C, prvý nálev luhujeme 30-40s, ďalšie potom 20/30/40-50/60+.
Pôvod / provincia: | Čína/ Fu-ťien |
Miesto/ záhrada: | Fu Ding |
Zber/ rok výroby: | jar 2023 |