Rooibos je nápoj z rastliny čajovníkovec kapský (Aspalathus linearis) a pestuje sa v Kapskom meste v Juhoafrickej republike. Neobsahuje kofeín a je výborným zdrojom minerálnych látok a vitamínov (vitamín C a železo). Nálev má sýtu tehlovočervenú farbu a medovo sladkastú chuť aj vônu. Je vhodný pre deti, pre tehotné ženy, aj pri rekonvalescencii po športovom výkone.
Na rozdiel od čierneho alebo zeleného čaju sa získava z vetiev rastliny. Ručný zber sa koná raz ročne, na rad prichádza drvenie, lisovanie, fermentácia a sušenie. O čaji sa traduje, že zachováva hustotu kostí, nie je to však vedecky podložené.
Príprava: 1 polievková lyžica rooibosu na 0,5 l vody, luhujeme 2-3 minúty, precedíme a podávame.
Zloženie: | rooibos Massai |