Stálica v našom čajovom lístku. Kráľovná – jemná a ušľachtilá, s mnohými nálevmi.
Známkou vysokej kvality je prirodzený tvar listov, hlboká, lesklá šedozelená farba a veľký podiel „bai hao“ – bielych chĺpkov z vrcholových najvzácnejších lístkov (tipsov). Farba nálevu je žlto jantárová, vonia jemne po kvetinách – pripomína najmä vôňu pivonky. Dochuť je dlhotrvajúca a príjemne sladká. Čaj stačí lúhovať len krátko, vydrží veľa nálevov.
Príprava: Na prípravu bieleho čaju sa najviac hodia sklenené konvičky alebo porcelán. Konvičku vyhrejeme vriacou vodou, ktorú vylejeme a do vyhriatej 200ml konvičky vložíme 6g čajových lístkov, zalejeme vodou s teplotou 90-100°C, luhujeme 30-45s. Ďalšie nálevy luhujeme o niečo kratšie, čaj by mal zniesť 4-5 plnohodnotných nálevov, pri bielych čajoch z divokých čajovníkov je počet nálevov 5-6.
Pôvod / provincia: | Čína/ Fu-ťien |
Miesto/ záhrada: | Fu Ding |
Zber/ rok výroby: | 20. apríla 2022 |