Silný a intenzívny. Pre hľadačov výrazných, ostrejších tónov bieleho čaju.
Nádherne spracovaný biely čaj s intenzívne sladkasto-bylinnou vôňou. Žltkastý iskrivý nálev vonia po ovocí a bylinkách. Chuť je výrazná, sladká, ušľachtilo natrpklá, ale nie horká. Ide o jeden z mála novo vyrábaných bielych čajov, ktorý sa vďaka svojej vysokej kvalite stal veľmi rýchlo populárnym nielen v Číne, ale aj v ďalších krajinách.
V Číne je známy ako Xin Gong Yi Bai Cha, doslovne „biely čaj spracovaný novou technológiou“, nazvaný podľa rovnomenného kultivaru vyvinutého vo Fu Dingu v roku 1968. Spracovanie sa oproti bežným bielym čajom odlišuje pridaním medzikroku - jemného tvarovania listov (rou nian). Vďaka tomu sa lístky trochu narušia a stihnú pred usušením viac zoxidovať. Vďaka unikátnemu vzhľadu a jemnej ovocnej aróme sa tento čaj pomerne úspešne predáva v Číne, podobne ako taiwanský oolong Dong Fang Mei Ren, ktorý vzdialene pripomína.
Príprava: Na prípravu bieleho čaju sa najviac hodia sklenené konvičky alebo porcelán. Konvičku vyhrejeme vriacou vodou, ktorú vylejeme a do vyhriatej 200ml konvičky vložíme 6g čajových lístkov, zalejeme vodou s teplotou 90-100°C, luhujeme 30-45s. Ďalšie nálevy luhujeme o niečo kratšie, čaj by mal zniesť 4-5 plnohodnotných nálevov, pri bielych čajoch z divokých čajovníkov je počet nálevov 5-6.
Pôvod / provincia: | Čína/ Fu-ťien |
Miesto/ záhrada: | Fu Ding |
Zber/ rok výroby: | 12. apríla 2024 |