Prvý jarný zelený čaj už v Tatrách! Ochutnajte voňavý čaj z čínskych plantáží - Wu Liang Shan Mao Jian.

Zhong – miska s viečkom na prípravu čaju

Zhong – miska s viečkom na prípravu čaju

Zhong, alebo aj Gaiwan (gai=veko, wan=miska), je miska s vekom a podšálkou, bez uška, ktorá sa používa k príprave čaju, ale i k jeho priamemu popíjaniu.
Široký otvorený tvar zhongu a tenká stena misky ho robia vhodným na prípravu čajov, ktoré nepotrebujú až tak horúcu vodu, keďže voda v zhongu chladne rýchlejšie ako v konvičke. Vo všeobecnosti sa zhong používa na prípravu čajov, ktoré znesú, či priam vyžadujú, o niečo nižšiu teplotu vody k príprave nálevu – zelený čaj, mladý biely čaj, menej oxidované oolongy.
Keďže zvyčajne sa zhongy vyrábajú s objemom okolo 1-2 dcl, je vhodný na prípravu čaju štýlom gong-fu.
Jedná sa o nádobu predstavujúcu spojenie elegantného tvaru a úžitkovosti. Je príťažlivý svojím elegantným tvarom, ktorý dobre sadne do ruky.

18. 5. 2021 16:51 Čítať viac
Čerstvý zelený čaj

Čerstvý zelený čaj

Prvé jarné zbery čaju sú veľmi vzácne. Prečo sú také cenené a milovníci čaju ich tak túžobne očakávajú? Svieže a čerstvé listy v sebe nesú silu prvých výhonkov čajových kríkov. Vôňa jarných čajových lístkov a nálevu z nich je neopísateľná – keď sa do nej ponoríme, môžeme zacítiť atmosféru ďalekých čajových plantáží.

3. 5. 2021 23:18 Čítať viac
Cestovná fľaša, ľudovo nazývaná aj zavarovačka

Cestovná fľaša, ľudovo nazývaná aj zavarovačka

Cestovná fľaša, luhovačka, zavarovačka, termoska. S týmito názvami sa môžeme stretnúť pri pomenovaní tohto nevyhnutného vybavenia pri príprave vždy čerstvého čaju na výletoch či na cestách. Nazvime ju teda cestovná fľaša, pretože najlepšie poslúži tým, ktorí sa popíjania kvalitného sypaného čaju nevzdajú ani na potulkách po prírode či kdekoľvek mimo domova.

25. 11. 2020 15:24 Čítať viac
O bielom čaji

O bielom čaji

Biele čaje patria k vysoko ceneným čajom už od dôb Starej Číny. Najlepšie zbery bielych čajov sa každoročne odvádzali na cisársky dvor ako daň. Vyznačujú sa jemným vzhľadom, výbornou chuťou a blahodárnym účinkom na ľudský organizmus.

5. 7. 2020 10:01 Čítať viac
Ako skladovať čaje alebo prečo nepálime vonné tyčinky

Ako skladovať čaje alebo prečo nepálime vonné tyčinky

Ak si kúpite čaj v našom eshope, alebo u nás v kamennom čajovom obchode v Starom Smokovci, máte záruku, že dostanete naozaj kvalitný a dobre skladovaný čaj. Aby čaj vydržal čo najdlhšie čerstvý a uchoval si svoju vôňu, je totiž veľmi dôležité ho dobre uskladniť. Na jednej strane aby nevypáchol a nevyschol, na druhej strane aby nenasal pachy z okolia.

31. 5. 2020 12:50 Čítať viac
GONG FU

GONG FU

Príprava čaju štýlom Gong fu

Pripraviť si čaj správne je dôležité pre výslednú chuť nálevu a účinok každého čaju. Nie je to však nič náročné, čo by malo začiatočníkov a budúcich oddaných čajomilov odradiť. V postupe stačí nasledovať niekoľko základných rád a výborný čaj je vo vašej miske. Máme mnoho skúseností, kedy sa naši hostia v čajovni stretli s prípravou čaju v štýle gong fu na čajovom mori po prvýkrát. Je takmer pravidlom, že keď tento spôsob prípravy čaju vyskúšajú, zaľúbia si ho.
 

13. 5. 2020 17:46 Čítať viac