Zhong, alebo aj Gaiwan (gai=veko, wan=miska), je miska s vekom a podšálkou, bez uška, ktorá sa používa k príprave čaju, ale i k jeho priamemu popíjaniu.
Široký otvorený tvar zhongu a tenká stena misky ho robia vhodným na prípravu čajov, ktoré nepotrebujú až tak horúcu vodu, keďže voda v zhongu chladne rýchlejšie ako v konvičke. Vo všeobecnosti sa zhong používa na prípravu čajov, ktoré znesú, či priam vyžadujú, o niečo nižšiu teplotu vody k príprave nálevu – zelený čaj, mladý biely čaj, menej oxidované oolongy.
Keďže zvyčajne sa zhongy vyrábajú s objemom okolo 1-2 dcl, je vhodný na prípravu čaju štýlom gong-fu.
Jedná sa o nádobu predstavujúcu spojenie elegantného tvaru a úžitkovosti. Je príťažlivý svojím elegantným tvarom, ktorý dobre sadne do ruky.
Prvé jarné zbery čaju sú veľmi vzácne. Prečo sú také cenené a milovníci čaju ich tak túžobne očakávajú? Svieže a čerstvé listy v sebe nesú silu prvých výhonkov čajových kríkov. Vôňa jarných čajových lístkov a nálevu z nich je neopísateľná – keď sa do nej ponoríme, môžeme zacítiť atmosféru ďalekých čajových plantáží.
Cestovná fľaša, luhovačka, zavarovačka, termoska. S týmito názvami sa môžeme stretnúť pri pomenovaní tohto nevyhnutného vybavenia pri príprave vždy čerstvého čaju na výletoch či na cestách. Nazvime ju teda cestovná fľaša, pretože najlepšie poslúži tým, ktorí sa popíjania kvalitného sypaného čaju nevzdajú ani na potulkách po prírode či kdekoľvek mimo domova.
Biele čaje patria k vysoko ceneným čajom už od dôb Starej Číny. Najlepšie zbery bielych čajov sa každoročne odvádzali na cisársky dvor ako daň. Vyznačujú sa jemným vzhľadom, výbornou chuťou a blahodárnym účinkom na ľudský organizmus.
Ak si kúpite čaj v našom eshope, alebo u nás v kamennom čajovom obchode v Starom Smokovci, máte záruku, že dostanete naozaj kvalitný a dobre skladovaný čaj. Aby čaj vydržal čo najdlhšie čerstvý a uchoval si svoju vôňu, je totiž veľmi dôležité ho dobre uskladniť. Na jednej strane aby nevypáchol a nevyschol, na druhej strane aby nenasal pachy z okolia.
Príprava čaju štýlom Gong fu
Pripraviť si čaj správne je dôležité pre výslednú chuť nálevu a účinok každého čaju. Nie je to však nič náročné, čo by malo začiatočníkov a budúcich oddaných čajomilov odradiť. V postupe stačí nasledovať niekoľko základných rád a výborný čaj je vo vašej miske. Máme mnoho skúseností, kedy sa naši hostia v čajovni stretli s prípravou čaju v štýle gong fu na čajovom mori po prvýkrát. Je takmer pravidlom, že keď tento spôsob prípravy čaju vyskúšajú, zaľúbia si ho.