Shou Mei, známy tiež pod názvom Obočie dlhovekosti, základná trieda bieleho čaju. Tento čaj však 10 rokov zrel v sklade, čím sa jeho chuť stala omnoho ušľachtilejšou. Listy sú oproti pôvodnému materiálu hnedšie, sú bohato ochmýrené a dajú sa medzi nimi nájsť aj silné tipsy – vrcholové lístočky. Nálev je tiež tmavší, teraz má sýtu oranžovo-žltú farbu s vôňou a chuťou korenisto bylinkovou, s jemnou sladkosťou a vyzretou ovocnosťou a veľmi výraznou sladkou a dlhotrvajúcou dochuťou. Čaj vydrží veľké množstvo nálevov. Naozaj stojí za ochutnanie.
Zobraziť viacPríprava: Na prípravu bieleho čaju sa najviac hodia sklenené konvičky alebo porcelán. Konvičku vyhrejeme vriacou vodou, ktorú vylejeme a do vyhriatej 200ml konvičky vložíme 6g čajových lístkov, zalejeme vodou s teplotou 90-100°C, luhujeme 30-45s. Ďalšie nálevy luhujeme o niečo kratšie, čaj by mal zniesť 4-5 plnohodnotných nálevov, pri bielych čajoch z divokých čajovníkov je počet nálevov 5-6.
Pôvod / provincia: | Čína/ Fu-ťien |
Miesto/ záhrada: | Fu Ding |
Zber/ rok výroby: | jar 2013 |